lillbra.se

Att tänka på när du knappar html

Att tabellayout är dåligt har de flesta front-end utvecklare insett och istället har man gått över till att använda div-taggar. Men att bygga upp en sida av en massa div:ar inte heller är rätt väg att gå. Emil Stenström påminner oss om att en duktig kodapa bör använda en mycket större flora av html-element:

Because the idea of HTML is to convey structure. What structure does your content have? [...] Find the tags that best fit your particular purpose. There’s lots of elements out there. Any good front-end web developer should know (almost) all of them. Now, could we please stop using the phrase “Divs for layout”?

För att hjälpa oss på traven har han dessutom sammanställt ett litet uppslagsverk över alla html-element med kommentarer för om och hur varje element bör användas.
Men förutom alla html-element att välja på ska man ju även bestämma DOCTYPE för sidan. Roger Johansson vädjar till oss att använda en strict DOCTYPE. Om man ska använda html eller xhtml spelar ingen roll – bara man kör strict:

Transitional DOCTYPEs are meant for those making the transition from older markup to modern ways. Strict DOCTYPEs are actually the default – the way HTML 4.01 and XHTML 1.0 were constructed to be used. [...] An additional benefit of using a Strict DOCTYPE is that doing so will ensure that browsers use their strictest, most standards compliant rendering modes.

24 ways Transitional vs. Strict Markup (2005-12-13)

Dessutom hindrar en strict DOCTYPE dig att styra utseendet på sidan från html-koden. Element som center och font är inte tillåtna i strict. Layout och design separeras därför från struktur och innehåll och får istället skötas helt från css:et, precis som sig bör. Saker att tänka på när du knappar css tar vi en annan gång! [tags]html, webbutveckling, webbdesign[/tags]

2 kommentarer till “Att tänka på när du knappar html”

  1. [...] lillbra » Blog Archive » Att tänka på när du knappar html Lillbras artikel leder vidare in en vettig användning av HTML-element etc-. (tags: HTML vägledning) [...]

  2. [...] Jag lovade tidigare att följa upp råden om html-kodning med dito för css, och håller härmed detta löfte. Emil Stenström har skrivit en artikel hur man ska skriva css som fungerar i alla webbläsare. Ur den plockar jag de första nedanstående råden. [...]

Kommentera

Rullar på Wordpress med modifierat Guerrilla-tema