lillbra.se

Använda tel eller callto i länkar

Som jag nämnde i inlägget Konsten att länka är en av riktlinjerna i Vägledningen 24-timmarswebben att göra det möjligt att ringa upp telefonnummer på sajten. Detta eftersom fler surfar med telefonen och att IP-telefoni blir allt vanligare.

Genom att i koden markera telefonnummer som tel-länkar ges möjlighet att direkt ringa upp numret. På samma sätt som e-postlänkar (mailto:) automatisk ger möjlighet att skicka e-post ger telefonlänkar (tel:) möjlighet att direkt ringa upp numret.[…] <a class="phone" href="tel:+46855050000"> 08 – 55 05 00 00</a>

När man spenderat lite tid på webben kan man snabbt konstatera att det inte är många som länkar sina telefonnummer (inte ens Verva själva). Bland dem som gör det, t.ex. hitta.se, används callto-schemat istället för tel. Och då man installerar Skype och Neetmeeting tycks det som att callto i flera webbläsare associeras med dessa progam, men inte tel-länkar. Varför ska man då använda tel-schemat, och inte callto?
Min kollega Kristian Ledung kontaktade Verva och för att få klarhet runt riktlinjen. Det visade sig vara två anledningar till varför tel är att föredra framför callto.

Tel-elementet valdes eftersom det är det element som standarden rekommenderar. […] Tel fungerar enligt våra tester (som inte är heltäckande) bättre än callto i mobiltelefoner, vilket sågs som det huvudsakliga användningsområdet när rekommendationen skrevs.

Magnus Burell, Verva E-post till Kristian Ledung (2007-05-23)

Följande testresultat bifogades:
Testresultat över vilka webbläsare som klarar callto jämfört med tel

Tel är alltså fastslagen standard. Callto finns inte med bland de URL-scheman som är tillåtna för länkar. Och det är naturligtvis ett tungt argument för att använda tel.

Mobila användare ringer upp numret om de klickar på en tel-länk, men PC-användaren kommer till en “sidan kan inte visas” eller får ett felmeddelande om att webbläsaren inte vet hur länken ska hanteras.
Det kan vara förvirrande för användaren och frågan är om inte tel-länkar gör mer skada än nytta just nu? Spontant känns tel-schemat inte moget för när man surfar på något annat än en telefon, och att det är ett typiskt fall då man vill servera olika innehåll beroende på om användaren surfar på mobil eller inte.
Jag anser att man får avvakta med att använda både tel eller callto, tills webbläsartillverkare börjar följa standard.

Callto håller som sagt på att utvecklas till en de facto-standard. Men det finns också fler alternativ: sip och h323. De är standardvänliga och ska användas till Session Initiation Protocol respektive H.323, protokoll som är vanligt förekommande bland Voip-klienter. Och vem vet, kanske är det så vi ska märka länkar till telefonnummer i framtiden? Kastar in en sådan brasklapp här bara för att krångla till det hela lite ;)

[tags]tel, callto, URL-scheman, länkar, vägledningen 24-timmarswebben, voip[/tags]

6 kommentarer till “Använda tel eller callto i länkar”

 1. [...] Publicera numret kopieringsbart p

 2. [...] har tidigare skrivit om hur man kan använda tel: eller callto: i länkar för att märka ut telefonnummer och göra de möjliga att ringa upp direkt från webbläsaren. Via [...]

 3. Tack det hjälpte mig verkligen!

 4. Jonatan Larsson says:

  @Oliwer: Tack! Missa inte inlägget om wtai också, detta har ju några år på nacken: http://lillbra.se/2009/09/att-anvanda-wtai-for-telefonnummer-i-lankar/

 5. Jimmy says:

  Jag använder som många andra en softphone för att göra mina samtal med. PC’n kan således hantera:

  * Callto:
  * SIP:
  * Tel:
  * Skype: (om denna finns installerad)

  För nummer som är länkade med callto och sip kan jag alltså använda min softphone. Men när jag klickar på en tel: och ringer upp så skickas samtalet in i min softphone men leder till den sedvanliga tonen (numret kan inte nås).
  Finns det något sätt att konvertera om tel: till callto: istället?

 6. Jonatan Larsson says:

  @Jimmy: Jag vet faktiskt inte, det kanske finns något plugin till din webbläsare som kan konvertera tel: till callto:?

Kommentera

Rullar på Wordpress med modifierat Guerrilla-tema