lillbra.se

Webbsidor som aldrig tar slut

Att skapa sidor utan scroll var länge en strävan inom webbdesign. Men den trenden har vänt och idag försöker man inte längre få med allt innehåll överst på sidan ovanför scrollgränsen (via k-märkt). För användare tycker det är helt ok att scrolla (i alla fall vertikalt).

Nästa steg i utvecklingen är webbsidan som aldrig tar slut! Redan förra året beskrev Pete Forde bläddring som ålderdomligt (när man till exempel får klicka på ”nästa” i en serie av sidor), och inriktade sig först och främst på uppdelningar av långa sökträffslistor:

We propose an alternative interface to result data on the web: the “Endless Pageless”. Using Ajax we can dynamically fetch more results and append them to the bottom of the page, as the user approaches the end of the content they have already read. This pattern removes the need for pagination, feeding your customer as much data as they care to read in a subtle, non-intrusive way.

Pete FordeEndless Pageless: No More Next Page (2006-10-31) (via Framtider.net)

I takt med att användaren scrollar ner fylls alltså sidan på med mer innehåll. På så sätt blir längden dynamisk – ja, kanske till och med ändlös!
Kan inte påstå att jag stött på så vansinnigt många implementationer av sådan här design – men kanske blir 2008 året det slår igenom. Under tiden kan du kolla in demot här.
Och det är ju just sådana här tillämpningar som är orsaken till att antal sidvisningar inte är lika aktuellt som mätverktyg längre i webbstatistik. Så det känns som att världens just nu högsta webbsida kommer få hård konkurrens i framtiden…

[tags]användbarhet, webbutveckling, webbdesign, design, designpatterns[/tags]

3 kommentarer till “Webbsidor som aldrig tar slut”

 1. Kal Ström says:

  Men då har ju det också redan hunnit testats, av bland andra Windows Live Search (oändliga sidor alltså). De tog snabbt bort det igen för att det förvirrar användarna.

  Man vill kunna referera till en specifik sida, inte till en del ungefär 15 skärmsidor ner.

 2. Jonatan Larsson says:

  Ok, det har jag missat, använder väl Live Search för lite ;)
  Och det låter vettigt – bokmärkning och länkning är ju ofta ett problem med Ajax. Tack för bra input!

 3. [...] hittat ett par intressanta sammanfattningar i kategorin webbdesign. Förra veckan skrev jag om att längre webbsidor har blivit vardagsmat. Men vad mer webbdesignåret 2007 bjudit på? Paul Boag pekar (förutom ovan [...]

Kommentera

Rullar på Wordpress med modifierat Guerrilla-tema