lillbra.se

Fler alternativa CAPTCHAs

I inlägget CAPTCHAs nya ansikte skrev jag om hotcaptcha.com. En ny och skämtsam CAPTCHA som byggde på bilder från hotornot.com.
Via Jeff Blankenburg ser jag nu att Microsoft också håller på att laborera med alternativa CAPTCHAs. Projektet heter Asirra och använder, liksom Hotcaptcha, riktiga foton istället för bilder med bokstäver och sifrror. Metoden bygger på att människor kan se skillnad på hundar och katter, och det kan inte spam-robotar:

Exempel på Asirra-implementation

Asirra is a human interactive proof that asks users to identify photos of cats and dogs. It’s powered by over three million photos from our unique partnership with Petfinder.com.

Microsoft ResarchAsirra: A Human Interactive Proof

Om du vill ha en CAPTCHA på din egna sajt kan du använda Asirras öppna API – kodexempel finns för de vanligaste programmeringsspråken. Innan du överväger att implementera en CAPTCHA-funktion bör du dock vara medveten om att CAPTCHA är dåligt för tillgängligheten.

[tags]captcha, asirra, mashups[/tags]

4 kommentarer till “Fler alternativa CAPTCHAs”

  1. Tack för tipset, ska kolla Asirras API. Dan.se prövade något liknande för ett tag sedan: http://www.dan.se/sluta-spamma-mig.html

  2. Jonatan Larsson says:

    @Andreas: Jaha, ännu en djur-captcha :) När man använder en logisk fråga som på Dan.se behöver man inte bilder. Det går ju att använda textalternativ.

  3. Mikael says:

    Skulle inte en fråga i stil med “Vad är sju minus 5?” fungera? Då slipper man (nästan) tillgänglighetsproblemet helt. Borde åtminstone vara säkert på svenska. Varierar man talen blir det ännu säkrare.

  4. Jonatan Larsson says:

    @Mikael: Jo, det är riktigt. W3C rekommenderar det. Men det löser inte problemet full ut, eftersom det är förvirrande att få en fråga som inte har något att göra med sammanhanget.

Kommentera

Rullar på Wordpress med modifierat Guerrilla-tema