lillbra.se

Sajter under lupp

Den senaste tiden har jag stött på en del granskningar av olika webbsajter i min RSS-läsare. Förutom intressant läsning och får man stickprov för statusen på vår webb idag:

Webbdesign hos världens starkaste varumärken

Smileycat har, i ett användbarhets och designperspektiv, granskat hur företagen på Interbrands lista “Best global brands 2008″ utnyttjar webben. Man kanske kan förvänta sig att världens topp-företag även skulle hålla en topp-kvalitet på nätet.
Men till förvåning hittades många utdaterade, informationsfattiga, fula och/eller flash-tyngda sajter (via Spinz).

Tillgänglighet på mobiltillverkarnas webbplatser

Min kollega Robert Nyman har gjort en jämförelse av tillgängligheten på Sony Ericsson och Nokias webbplatser. Sony Ericsson drar tveklöst det kortaste strået, vars sajt inte fungerar alls utan javascript. Dumt, bland annat för sökoptimeringen. Och det är ju inte helt otänkbart att man surfar in på deras sajt med hjälp av just en mobiltelefon…

Status på sociala mediesajter

Fredrik Wackå har granskat sociala medierum hos sex större företag. Sociala medierum använd som komplement till det vanliga pressrummet på nätet. Saker som kommentarsfunktionalitet, rss, mikrobloggar och hur företaget delar med sig foton, videos o.s.v. jämfördes. Ford ligger bra till, men Wackå efterlyser ännu mer social attityd.

Teknikanvändning på 3,5 miljoner hemsidor

Operas Metadata Analysis and Mining Application (MAMA) har gått igenom och analyserat tekniken på 3,5 miljoner hemsidor.
Resultaten visar att endast 4.13% av webbsidorna validerar enligt W3C. Vidare visar rapporten att 80% av sajterna använder css. 75% använder javascript, 35% använder Flash och 3.2% använder AJAX (via Ajaxian).

Uppdatering: Joakim Jardenberg tipsade mig på Jaiku om ytterligare en granskning som kommit i dagarna. Nämligen Emanuel Karlstens betygsättning av de kristna samfundens hemsidor.
[tags]undersökningar, webben, webbutveckling, design, tillgänglighet, sociala nätverk[/tags]

Kommentera

Rullar på Wordpress med modifierat Guerrilla-tema