lillbra.se

Att använda wtai för telefonnummer i länkar

Jag har tidigare skrivit om hur man kan använda tel: eller callto: i länkar för att märka ut telefonnummer och göra de möjliga att ringa upp direkt från webbläsaren. Via Isac Lagerblad hittade jag ett annat sätt att göra detta; nämligen med hjälp av wtai-schemat. Wtai står för Wireless Telephony Application Interface och är ett schema utvecklat av Open Mobile Alliance speciellt för mobiltelefoner.
Wtai-formatet ser ut enligt följande:

wtai://<library>/<function> (; <parameter>)* [! <result>]

Med schemat kan man både ringa upp nummer och lägga till kontakter. Här är två konkreta exempel på hur det kan se ut i html-kod:

<a href=”wtai://wp/mc;0845000000″>08 - 45 00 00 00</a>
<a href=”wtai://wp/ap;0845000000;Anders”>Lägg till i kontakter</a>

Funktionerna ovan är MakeCall (=mc) och AddPhoneBookEntry (=ap). Läs hela specifikationen för wtai: här (pdf).

Vilket schema ska man använda?

Om man inte gör en mobilsajt skulle jag välja att använda tel: istället för wtai:. Dels för att tel: är det officiellt registrerade och rekommenderade schemat. Men även för att wtai: är utvecklat endast för mobiltelefoner medan tel: i teorin ska fungera på andra enheter också.

Wtai har tidigare haft större stöd bland mobiler än tel:, men frågan är om det inte håller på att ändras. Iphone stöder inte wtai:, vilket naturligtvis är ett stort avbräck. Apples iPhone Dev Center rekommenderar istället tel:, vilket också kan vara en anledning att använda just det schemat.

[tags]wtai, tel, callto, URL-scheman, länkar[/tags]

3 kommentarer till “Att använda wtai för telefonnummer i länkar”

  1. lusse says:

    Bra information! Ger bra stöd inför val mellan tel: wtai:

  2. Jonatan Larsson says:

    Tack, lusse :)

  3. [...] Att göra länkar av telefonnummer är ett generellt råd för alla webbsidor, som ofta förbises. Men detta är naturligtvis till extra stor hjälp för mobila användare. Genom att använda tel-, callto-, eller whai-schemat till länkarna, så kan användaren ringa upp numret direkt genom att trycka på länken. Läs mer: Att använda wtai för telefonnummer i länkar – lillbra.se [...]

Kommentera

Rullar på Wordpress med modifierat Guerrilla-tema